Bewust leven

Wat slow travel je kan leren

Foto’s: Steffie Vandierendonck

Vakantie nemen was dit jaar niet evident. Wel of niet naar het buitenland gaan? Drukke plaatsen vermijden? Als er iets is wat we hieruit leren is het grote voorrecht dat we hebben om hoe dan ook te kunnen reizen.

Voor ons is het een evidentie dat we geen vliegtuig nemen. Daarmee houden we niet alleen onze voetafdruk zo laag mogelijk, er zijn ook meer dan genoeg interessante plaatsen in onze buurlanden om te verkennen. Zelfs in eigen land kan je veel mooie plaatsen ontdekken. Maar hoe begin je daaraan?

1 Bepaal je doel: waarom ga je op reis?

Ga je om je batterijen op te laden? Wil je nieuwe streken verkennen? Wil je inspiratie opdoen? Of ga je om family time te hebben? Al deze redenen bepalen misschien je bestemming. Probeer eens in te voelen waar je nood aan hebt in plaats van ergens naartoe te gaan omdat het populair is of omdat je ouders daar nu éénmaal ook gingen.

2 Ga steevast voor een schermdetox

Een belangrijk onderdeel van onze vakanties is afkicken van technologie. We nemen geen laptop of tablet mee. Mails checken wordt tot een absoluut minimum beperkt. De rest van de dag gaat ook de wifi en 4G uit om niet constant op de hoogte te blijven van sociale media. Bij mijn zoon van acht leidde de verplichte schermdetox in het begin toch wel voor luid protest. Maar al snel werd die tijd ingevuld door wandelingen en badminton wedstrijden. Dit is nu éénmaal één van die dingen waar je waarschijnlijk achteraf pas van beseft hoeveel nood je eraan hebt.

3 Rijden op de kaart

Iets anders wat ontzettend leuk is om te doen is een route volgen op de kaart. Tijdens een groot deel van onze reizen gebruiken we de GPS niet. We vermijden snelwegen en rijden van dorp naar dorp met een goede ouderwetse wegenkaart. Dit geeft mij altijd het gevoel van een ontdekkingstocht.

Het deed me ook beseffen dat we dit in eigen land te weinig doen.

4 Het vakantiegevoel vasthouden

Hoe graag we het ook willen vasthouden, we verliezen vaak snel het vakantiegevoel. Soms is file op de terugweg al genoeg om meteen terug in stressreactie te schieten. Je kan dit vermijden door al meteen een volgende uitstap te plannen. Dit hoeft echt niet lang of ver te zijn.

Wij namen ons bijvoorbeeld voor elke maand een nieuw natuurgebied of bos te verkennen. Dit leverde al heel wat mooie beelden en ontspannen momenten op.

Wat doe jij? Laat het ons weten in de commentaren.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *