Eerlijke mode

Naiades: “In mijn creaties voel je je veel langer fris”

Elke Vanderseypen is 29 jaar en startte het kledingmerk Naiades. Wat is er zo speciaal aan haar kleding? We vroegen het haar zelf.

Lynn: Wanneer ben je begonnen met kleding maken?

Elke Vanderseypen: Ik was 19 of 20 jaar. Maar als kind maakte ik met mijn grootmoeder al kostuums voor carnaval of kleren voor mijn Barbiepoppen. Later heb ik de naaimachine van mijn grootmoeder gekregen. Het is dus een uit de hand gelopen hobby.

Waarom wilde je graag zelf kleding ontwerpen?

Ik had zoveel inspiratie en ik wilde zoveel verschillende dingen maken. Ik wilde experimenteren met kleuren en materialen. Dat is het moment waarop ik begonnen ben met verkopen.

Hoe ben je begonnen met je eigen collectie?

Vroeger werkte ik onder een ander label. Maar dat was niet organisch. En de stijl was anders.
En nu ben ik officieel verhuisd naar Spanje, naar mijn vriend. Ik woon hier nu ongeveer een jaar. Voordien moest ik vaak heen en weer reizen naar België. Dat maakte mijn werk moeilijk.
Ik ben dan begonnen met mijn project uit te werken in Spanje. Dit is nu mijn beroep. Voordien had ik de tijd en het geld niet.

Je creëert nu onder de naam Naiades. Wat is er zo speciaal aan je creaties?

Ik gebruik zoveel mogelijk materialen die van organische oorsprong zijn. Dat betekent zo weinig mogelijk chemische stoffen en veel ecologie.
Op vlak van materialen sta ik nog maar aan het begin, hoor. Ik gebruik nu bamboe en hennep. Hennep heeft veel minder water nodig en herplant zichzelf. Dat is dus veel beter voor het milieu. Maar het belangrijkste is dat het weinig water gebruikt. Dat is nu het grootste probleem. De kledingindustrie heeft veel water nodig en vervuilt veel water.
Bamboe groeit heel snel. hennep trouwens ook. Ze noemen het niet voor niets ‘onkruid’. Hennep is trouwens niet hetzelfde als cannabis. Er worden andere delen van de plant gebruikt. Er wordt dus niets weggegooid. Want de zaadjes kan je gebruiken als voeding. Hennep is een multifunctionele plant!

Hoe krijgen die natuurlijke stoffen een kleur?

Kleuren doe ik zelf. Ik gebruik daarvoor ‘low impact dyes’. Het is nog steeds synthetische verf, maar een van de meest ecologische. Ik ben dan ook maar een kleine zaak, geen grote fabriek. Ik heb dus kleine hoeveelheden nodig. Voor het kleuren gebruik ik ook weinig water.
De kleurstoffen die ik gebruik, binden zich aan de stoffen. En wat er verloren gaat, breekt af in de natuur. Deze stoffen zijn niet schadelijk. Mijn kleurstoffen hebben dus een lage impact op het milieu. En ze zijn veiliger om te dragen omdat ze niet afgaan op de huid. Bij kleding van grote productie is dat wel zo, ook al zie je dat niet. Mijn gekleurde kleding is dus beter voor een gevoelige huid. Hennep en bamboe zijn daar trouwens ook goed voor.

Waarom vind je zorgen voor de natuur zo belangrijk?

Ik heb altijd al een hart gehad voor de natuur. Ik vind bijvoorbeeld vervuiling heel erg. In mijn vorig kledingmerk stoorde mij dat. Ik vroeg me af: welk verschil maak ik eigenlijk? Ik wil mijn steentje bijdragen aan een mooiere wereld. Ik wil mensen bewust maken. Want veel mensen staan er niet bij stil wat de effecten zijn van de productie van hun kleding. En mensen komen dat vaak niet te weten. Hoe verwacht je dan dat ze veranderen?
Ik denk dat deze quarantaine ons doet nadenken. Ik hoop dat het een positief effect zal hebben. Er is nu al veel minder luchtvervuiling en watervervuiling. Mensen kunnen wel dingen horen, maar ze moeten ze ook voelen. Nu zijn ze verplicht om te voelen.

Hoe zou je je stijl omschrijven?

Uniek. Alternatief, maar niet extreem. Dagdagelijks. Tussen twee werelden in.
Ik vind het belangrijk om uniek te zijn als persoon. Ik voel ook de nood om mij creatief uit te drukken en dingen altijd anders te doen. Mijn slogan is dan ook: ‘Inspired by expression’. Als ik unieke stukken kan aanbieden, kan ik anderen inspireren. En als ze geïnspireerd raken, gaan ze vragen stellen. Dan kan ik hen meer vertellen over de kleding en het proces erachter.

Wat is volgens jou het grootste probleem in de kledingindustrie vandaag?

De wegwerpmaatschappij. En de grote ketens die steeds groter worden. Zo verdwijnen kleinere kledingzaken. De kwaliteit van de grote ketens daalt ook. En ze vervuilen erg. Wist je dat kleding meestal van betere kwaliteit is als het handgemaakt is? Ook al is het niet organisch. Fabrieken produceren gewoon kleding van slechte kwaliteit.

Kan je verklaren waarom jouw creaties niet goedkoop zijn?

Mijn prijzen liggen tussen de 100 tot 200 euro per stuk. Dat komt omdat ze gemaakt zijn met kwalitatieve stoffen. En omdat ze gekleurd zijn met de hand, met kwalitatieve verf. Mijn kleding gaat zeker tien jaar mee. Dat komt omdat ze ademt. Zo moet je ze minder vaak wassen. En dat is veel beter voor de stoffen. In mijn creaties voel je je veel langer fris.

Wil je meer weten over Naiades? Ga dan naar www.naiadescollection.com. Bekijk ook eens de pagina over ‘sustainability’.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *