Olie van de maand: Orange

Foto: Honey Fangs via Unsplash

De afgelopen twee maanden waren voor heel veel mensen nogal intensief en niet zo positief. Dit is dan ook de reden waarom ik deze maand ‘Orange’ essentiële olie wil voorstellen. Het is een zomerse, zoete en opwekkende geur die je geluk en vrede geeft. En de olie heeft je nog heel wat meer te bieden.

Orange kan je angsten wegnemen voor nieuwe en onbekende situaties, heeft het een kalmerende werking en neemt het gevoel van zwaarte weg bij problemen.

De olie werkt ook bij de spijsvertering, is koortsverlagend, helpt tegen tandvleesproblemen, werkt tegen cellulitis en is bloedzuiverend.

Voor al deze werkingen is verdampen (met een ‘diffuser’) of plaatselijk aanbrengen van de olie echt een aanrader. Let wel op dat als je smeert, je het best wat verdunt met een draagolie zoals amandelolie, druivenpitolie of kokosolie.

Je hebt ook Orange essentiële olie als voedingssupplement. Ik ben hier grote fan van! Zo doe ik een druppel in mijn water of thee,  gebruik ik deze in een dressing, maak ik er mocktails mee, en -als mijn topfavoriet- doe ik een paar druppels in mijn cakebeslag. Heerlijk! Ik geef jullie daarom graag mijn recept voor een veganistische ‘orange cake’.

Dit zijn de ingrediënten:

  • 300 g speltmeel
  • 200 g suiker
  • 20 g wijnsteenbakpoeder
  • 3 el zelfgemaakte vanillesuiker (of zakje uit winkel)
  • 250 ml amandelmelk of sojamelk
  • 125 ml neutrale olie (zoals koolzaad)
  • 8 tot 12 druppels orange essentiële olie (afhankelijk van welke intensiteit je wil)
  • Optioneel: zeste van een sinaasappel

De bereiding is als volgt:

  • Verwarm de oven voor op 150°C bij een heteluchtoven en op 170°C bij een standaardoven met boven- en onderhitte.
  • Meng in een kom het speltmeel, de suiker, het wijnsteenbakpoeder en de vanillesuiker. Meng in een maatbeker de amandelmelk, de olie, de zeste en de orange essentiële olie.
  • Voeg langzaam de natte ingrediënten aan de droge toe, terwijl je met een handmixer alles goed mengt. Als alles een egale massa is, stort je het in een met bakpapier beklede bakvorm en zet je het in de oven gedurende ongeveer een uur. Als een satéprikker er schoon uit komt, is de cake gaar.
  • Laat in de vorm op een rek afkoelen.
  • Smullen maar!

Let wel op als je essentiële oliën gebruikt. Kies voor 100% therapeutische en natuurlijke oliën. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *