Dit is zelfzorg voor Esmee

Foto door Esmeralda Frederickx

Zelfzorg of ‘self care’. Vooral in marketing wordt de term nogal eens gebruikt. Heb je een slechte dag? Neem een bad met een bruisbal, want dat is zelfzorg. Heb je stress? Doe een gezichtsmaskertje, dat is zelfzorg. En zo kan ik wel verder blijven gaan. Tegenwoordig moet je om aan zelfzorg te kunnen doen heel veel producten hebben. Maar zelfzorg is zoveel meer dan dat.

Zelfzorg is eigenlijk heel simpel, namelijk: zorgen voor jezelf. Dat is niet alleen één keer per week een bad te nemen of een masker op je gezicht te smeren. Dat is ook bijvoorbeeld zorgen dat je minstens drie keer op een dag eet (wat je dan eet, maakt dan nog niet uit, in mijn ogen). Dit laatste heb ik namelijk gehoord in de podcast van ‘Heksen dragen sneakers’ over zelfzorg. Dat was voor mij echt een ‘eye opener’. Luisteren kan hier.

Zelfzorg is dus een term die heel breed is, en daardoor juist heel persoonlijk.
Voor mij is zelfzorg het volgende.
Ervoor zorgen…

  • … dat ik eet, liefst minstens drie keer per dag. (Ik heb van die dagen dat ik kan opstaan en erin vlieg en pas ‘s avonds eraan denk dat ik nog niet heb gegeten.)
  • … dat ik voldoende tijd maak voor mijn gezin, namelijk mijn toekomstige man en mijn hondje Tina. (Ik heb nogal de gewoonte om al mijn vrije dagen vol te plannen met leuke dingen, met als gevolg dat ik mezelf voorbijloop en echt uitgeput ben.)
  • … dat ik voldoende ontspan, bijvoorbeeld door te lezen, te mediteren, bezig te zijn met Tina, …  (Ik werk fulltime, run samen met Lynn deze blog en de bijbehorende accounts op sociale media, studeer sinds kort voor mental coach, heb een trouw in het vooruitzicht, ben actief binnen de retro en burlesque community,… Zoals je ziet, is dit best wel wat.

Dit zijn maar enkele voorbeelden. In het volgende artikel over zelfzorg ga ik jullie tips geven over hoe je dit in je drukke leven kan inplannen. Maar eerst geef ik jullie een opdracht mee: 

Denk eens na wat zelfzorg is voor jou. En deel het gerust met ons, als je wil.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *