Bewust leven,  Respect voor de natuur,  Voeding en dranken

Christel maakt veggieburgers

Ik ga eerlijk zijn: ik heb een hekel aan koken. Koken moet voor mij makkelijk en snel zijn. Ik moet iets in de pot of pan kunnen gooien en dat moet na 10 minuten klaar zijn. Dus toen ik besliste om mijn vleesconsumptie te minderen, stond ik wel voor een moeilijke opgave. Ik lust namelijk ook zeer weinig groenten. Er bestaan wel lekkere vleesvervangers, zoals sojanuggets, vegetarisch gehakt en tofoeblokjes, maar er zit vrij weinig in die ene plastic verpakking. In bulk aankopen was niet overal mogelijk, dus besliste ik om wat meer inspanning te doen en deze keer zélf veggieburgers klaar te maken.

Er zijn verschillende soorten veggie burgers die ik het komende jaar ga uitproberen. Deze blogpost gaat over de recepten met (voornamelijk) kikkererwten als hoofdingrediënt. Allereerst begon ik met een basisrecept:

 • 1 blik kikkererwten (nat)
 • 1 blik mais
 • 1 ui (en eventueel 3 teentjes knoflook)
 • 1 ei
 • kruiden (wat je zelf graag lust, ik ging deze keer voor fajita-kruiden)
 • 1 pak havermout (fijn en grof) 
 • 1 pak paneermeel
 • sesampasta (tahin)

Easy peasy. Je laat de kikkererwten uitlekken, stopt ze in de blender of hakmolen, samen met de maïs, de gesneden ui en knoflook, het geklopte ei, enkele theelepels sesampasta en enkele eetlepels havermout. Je laat ze dan 5 à 10 minuten fijnmalen (dit is afhankelijk van of je graag nog stukjes in je burgers hebt of niet). Als je het mengsel nog wat slap vindt, doe je er nog wat havermout en paneermeel bij. Schep het mengsel in een diepe kom en laat 10 minuten rusten.

Vul vervolgens een (diep) bord met havermout en paneermeel. Kneed je mengsel zoals bakdeeg en maak er platte schijfjes van. Je kan ook, zoals ik, cakevormpjes gebruiken. Zorg er wel voor dat de burgers niet te dun zijn. Aangezien het mengsel erg plakkerig is, helpt het enorm om je handen nat te maken en al vol te wrijven met havermout en paneermeel. Leg de burgers langs beide kanten in het paneermeel-havermoutmengsel en strooi er zo nodig nog extra paneermeel over. Vervolgens zet je ze een uurtje in de koelkast.

Nadien kan je ze beginnen te bakken. Mochten ze tijdens het bakken uiteen vallen, dan moet je de volgende keer extra paneermeel en havermout gebruiken voor de korst. Wie nog andere tips heeft om de burgers meer stevigheid te geven, mag dit zeker laten weten.

Ik haalde er in totaal een 15-tal burgers uit voor een totale kost van ongeveer 4 euro. En het enige afval was één kartonnen doos, één aluminium blik en een één bokaal. Resultaat: Lekkere burgers met zachte vulling en een krokant korstje. Persoonlijk had ik er nog wat extra smaak aan willen toevoegen zoals nog kruiden of meer knoflook, maar dat bepaal je zelf.

Wat als je ab-so-luut geen kok bent maar toch zoveel mogelijk zero waste wil blijven? Dan zijn er enkele opties:

 • Bio-Planet heeft en vers-toog waar je burgers apart kan kopen (max. 2 euro per stuk).
 • De Vegetarische Slager heeft dozen van 30 burgers voor 28 euro (o.a. te koop in Natuurhuis Antwerpen).
 • Makro verkoopt (plastic) dozen van 15 burgers voor 16 euro.

Heb jij al eens veggieburgers gemaakt? En ga je dit recept proberen?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *