Minimalisme: een eenvoudig leven

Foto: Lynn Claerhout

Soms zit alles vol: ons hoofd, ons huis en onze agenda. Dat maakt het leven ingewikkeld. Als reactie hierop ontstond minimalisme. Hiermee maak je meer tijd, ruimte en energie voor dingen die je belangrijk vindt. Leven met minder maakt je rustiger en dus gezonder. Je spaart er zelfs geld mee uit. Maar is het ook gemakkelijk? Ik probeerde het uit.

EENVOUD IN JE HOOFD

We worden elke dag overspoeld door informatie en maken ons vaak zorgen. Soms is het goed om ons hoofd leeg te maken. Dat brengt rust. Minimalisme gaat om genieten van de kleine dingen in je leven. Zo leer je sneller tevreden en dankbaar te zijn.

Tips

 • Er bestaan veel tips om je hoofd leeg te maken. Mediteren of wandelen, bijvoorbeeld. Wil je eenvoudiger leven? Dan doe je best niet te veel tegelijk. Wees je bewust van waarmee je bezig bent. Zo zal je de dingen beter doen en zal je er meer van genieten.
 • Ons hoofd is rustiger als we niet de hele tijd beelden zien bewegen. Liet je al eens een weekend de tv uit en surfte je niet op internet? Dan heb je zeker ervaren dat het rustiger was in je hoofd. Waarom niet eens vaker een krant of een boek lezen, in plaats van tv te kijken? 
 • Als je vaak sociale media gebruikt, kan je proberen om dat een tijdje minder te doen. Of schakel de meldingen op je smartphone uit.

Mijn ervaringen

Ik wil graag sneller tevreden zijn. Daarom geniet ik nu meer van kleine dingen. Soms heb je niet veel nodig om gelukkig te zijn. Een lekkere kop thee of koffie kan mij al een goed gevoel geven. Ik probeer ook meer dankbaar te zijn. Elke avond schrijf ik vijf dingen op die positief waren aan mijn dag.

EENVOUD IN JE AGENDA

Onze agenda puilt vaak uit. Wees niet bang om dingen te schrappen. Minimalisme geeft je meer tijd. We mogen weer kiezen wat het belangrijkst is in ons leven.

Natuurlijk hebben we daarvoor tijd nodig. We mogen niet vergeten aan onszelf te denken. We moeten durven om nee te zeggen als we het te druk hebben. We kunnen niet altijd alles doen, en dat hoeft ook niet. Op tijd rusten, is gezond.

Tips

 • Familie en vrienden zijn belangrijk. We worden gelukkiger als we meer bij hen zijn. Soms is het leuk om een dag helemaal vrij te hebben. Een hele dag zonder plannen. Dan kan je genieten van niets te doen.
 • Wat wil je graag bereiken? Wat is je doel? Als je opschrijft wat je graag wil doen of kunnen, is de kans groter dat het lukt. Zeker als je ook opschrijft wat je daarvoor moet doen.
 • Het is goed om je ochtend rustig te beginnen. Start jij de dag met sociale media of e-mails? Probeer dan eens om dat niet te doen. En als je op tijd opstaat, hoef je je niet te haasten. Je zal je rustiger voelen. Met een ontbijt krijg je meer energie om je dag te beginnen.
 • Je dag afsluiten, doe je ook best rustig. Zo ben je kalm als je gaat slapen. Je kan bijvoorbeeld in een dagboek schrijven waar je je zorgen over maakt. Als je je zorgen opschrijft, zit er minder in je hoofd. Zo kan je beter slapen.

Mijn ervaringen

Ik wil graag meer tijd maken voor familie en vrienden. Maar ik wil het niet te druk hebben. Hoe maak je tijd voor anderen zonder het te druk te krijgen? Misschien moet ik vaker leuke dingen doen met familie en vrienden. Bijvoorbeeld samen gaan zwemmen. We hoeven niet altijd naar drukke feesten te gaan.

Wat vind ik belangrijk? Niet alleen rust, maar ook leren. Ik leer heel graag nieuwe dingen. Ik lees veel informatieve boeken. Fictie lees ik ook wel eens, maar ik hou meer van non-fictie. Bijvoorbeeld over fotografie. Ooit wil ik een cursus volgen. Ik zou dat doel best eens opschrijven.

EENVOUD IN JE HUIS

Een opgeruimd huis geeft rust in je hoofd. Sommige mensen vinden rommel niet erg, maar de meeste mensen houden van opgeruimde kamers. Hoe minder spullen je hebt, hoe minder je moet opruimen. Minimalisme doet je nadenken over wat je koopt.

Tips

 • Wil je eens je hele huis opruimen? Doe dan één kamer per keer. Je houdt best alleen bij wat je mooi vindt en wat je kan gebruiken.
 • Welke spullen vind je het belangrijkst? Die mag je houden, zeggen onderzoekers. Alle andere dingen kan je weggeven, verkopen of uitlenen.
 • Je kan ook zelf dingen lenen die je niet vaak nodig hebt. Heb je een boormachine nodig? Kijk eens of je er een kan lenen van familie of een vriend. Dan moet je er zelf geen kopen.
 • Als je goed nadenkt over wat je koopt, ga je minder kopen. Is het echt belangrijk? Heb je het echt nodig? Je kan ook nadenken over wat je de laatste tijd gekocht hebt. Heb je het al gebruikt? Ga je het nog veel gebruiken? Volgens minimalisme geef je beter geld aan dingen doen dan aan spullen. Misschien heb je geen nieuwe broek nodig, maar wel een avond in het zwembad?

Mijn ervaringen

Ik hou van een opgeruimd huis. Ik word er heel tevreden en rustig van. Ik heb onlangs bijna al mijn kasten opgeruimd. Nu weet ik waar alles ligt en hoef ik minder te zoeken. Zo vermijd ik stress.

De laatste maanden heb ik bijna niets gekocht voor mezelf. Ik heb wel eten gekocht. Maar geen spullen. Of toch wel: ik heb boeken gekocht. Maar dat is niet erg. Want boeken vind ik belangrijk en ze zijn goed voor mij. Ik heb dus niets gekocht dat ik niet echt nodig had.

EENVOUD IN JE STIJL

Ook in interieurs, kleding, juwelen en make-up kan je minimalisme toepassen. Moderne huizen hebben vaak witte muren en weinig versiering. Ook sommige kleren en juwelen hebben weinig versiering. Ze hebben geen parels, krullen of drukke prints. Je ziet ze vaak in het zwart, wit, grijs en in lichte kleuren. Vrouwen die zich minimalistisch opmaken, dragen weinig make-up of gebruiken weinig opvallende kleuren.

Tips

 • Je outfit hoeft niet ingewikkeld te zijn, maar comfortabel. Voel je goed in wat je draagt.
 • Als je het geld hebt, ga je best voor een goede kwaliteit. Zo gaan spullen minder snel kapot en moet je minder kopen. Dat is ook goed voor het milieu.
 • Je kiest best kleren die bij veel andere items passen. Bijvoorbeeld een zwarte broek en een wit hemd. Die kan je met veel andere stukken dragen.
 • Misschien heb je een leuk kledingstuk gezien, maar zou je het maar heel weinig dragen. Dan koop je het beter niet.

Mijn ervaringen

Ik koop de laatste tijd steeds minder. Daar ben ik best wel trots op. Ik leer dat ik niet veel spullen nodig heb om gelukkig te zijn.

En mijn kledij? Vaak draag ik maar twee kleuren tegelijk, bijvoorbeeld zwart en donkerrood. Meer kleuren vind ik te druk. Ik hou wel erg van juwelen en make-up. Maar ik overdrijf er niet mee. Ik wil er niet uitzien als een clown.

MIJN CONCLUSIE

Ik vind minimalisme geweldig. Je hoeft dingen niet moeilijk te maken als ze simpel kunnen zijn!

Wat vind jij van minimalisme? Welke tips zou je willen proberen?

Deze blogpost is een herschreven versie van een artikel dat ik schreef voor de krant Wablieft. Het origineel verscheen op 28 oktober 2015. Wablieft gebruikt duidelijke taal, voor lezers van alle leeftijden. De krant is er elke woensdag en heeft meer dan 45.000 lezers. Meer info vind je op www.wablieft.be.

Een reactie op “Minimalisme: een eenvoudig leven”

 1. Ik wil graag mijn tijd bewuster gebruiken. Ik kijk minder TV. Ik kijk wel eens een film maar “hang” minder voor de buis.
  Zo komt er tijd vrij om leuke dingen te doen. Ik ben graag creatief bezig met verf, klei, stof, leder enz.
  Maar ik ga ook graag naar buiten om foto’s te trekken. Ik doe dat vaak samen met een vriendin. Zo hebben we tijd om weer bij te kletsen en ondertussen zijn we ook creatief. We inspireren elkaar ook vaak.
  Dat is voor mij minimalisme.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *