“De regering moet mensen verplichten om bewuster te leven”

Samen met Esmee ging ik op zoek naar bewuste Vlamingen. We leerden Jolien Pardon kennen. Zij is 30 jaar en woont samen met haar vriend in Mechelen. Jolien probeert zo ‘groen’ mogelijk te leven. Wat betekent dat voor haar? En hoe doet ze dat? Ze vertelde het ons tijdens een gezellige babbel.

Lynn Claerhout: Wat betekent ‘groen leven’ voor jou?

Jolien Pardon: Ik probeer te leven met respect voor de natuur. Ik ben zelfs bereid om daarvoor comfort op te geven. Maar ik kan zeker nog verbeteren op vlak van groen leven.

Welke inspanningen doe je om de natuur en dieren te respecteren?

Ik probeer plantaardig te leven. Ik ben nu al enkele jaren vegetariër en ik probeer zoveel mogelijk plantaardig te eten. Sinds ongeveer een jaar koop ik ook geen leer of wol. Als ik producten voor mezelf koop, zijn die veganistisch. Ik probeer ook te gaan voor biologische voeding en schoonmaakmiddelen.

Ik probeer ook geen dieren te gebruiken in mijn leven. Ik ga niet naar de dierentuin, ik ben tegen testen op dieren, ik eet geen dieren, …

Mij verplaatsen doe ik zoveel mogelijk met de fiets of te voet. Zo ga ik bijvoorbeeld met de fiets naar het werk en naar de binnenstad.

Mijn vriend en ik reizen graag. We proberen nu alternatieven te vinden voor vliegen. We nemen dan bijvoorbeeld de Flixbus of de trein. Binnenkort gaan we met de trein naar Zwitserland.

Waarom vind je respect voor de natuur en dieren zo belangrijk?

Het is niet omdat we op deze planeet leven, dat we deze planeet bezitten. Hetzelfde geldt voor dieren. We doen alsof de natuur en dieren van ons zijn. We misbruiken ze zelfs. Volgens mij kunnen we hier veel aan veranderen als iedereen wat meer zijn of haar best zou doen.

Kan je daar boos om worden?

Als ik soms dingen lees op het nieuws of op Facebook, kan ik wel boos worden, ja. Soms lijkt het alsof de dingen zelfs achteruit gaan. De beloftes over het klimaat zijn erg zwak. De federale en Europese regeringen moeten strenger. Ze moeten mensen verplichten om bewuster te leven. Nu moeten mensen zelf beslissen hoe ze omgaan met de natuur en dieren. Maar er wordt te weinig goeds gedaan. 

Ben jij iemand die anderen erop wijst als ze de natuur of dieren kwaad doen?

Dat hangt af van wat ze doen. Als een vreemde afval op de grond of in de zee gooit, zou ik die wel aanspreken. Een bekende zou ik ook aanspreken en eventueel raad geven. Maar ik wijs niet iedereen op alles.

Wanneer zou je mensen niet aanspreken op hun gedrag?

Als ze bijvoorbeeld naar de dierentuin gaan. Daar zeg ik niets van. Maar als iemand dieren mishandelt, zal ik die persoon zeker aanspreken.

Wat vind je van de klimaatacties van het voorbije jaar? Heb je zelf al meegedaan aan een klimaatmars?

Ik vind het goed dat mensen op straat komen. Hun stem klinkt steeds luider. Mensen laten hun boosheid zien. Zelf ben ik nooit meegeweest omdat ik moest werken. De betogingen waren meestal tijdens de werkweek.

Ik vind de acties voor het klimaat zeker goed, maar als mensen in het dagelijkse leven andere keuzes zouden maken, zou er ook al veel veranderen. Bijvoorbeeld meer plantaardig eten, verpakkingen vermijden, minder vaak de auto nemen,… Ik vind het wel goed dat mensen zich laten horen naar de regering toe, maar helaas heeft het niet veel geholpen. Het moet dus toch meer van ons komen.

Wat bedoel je daarmee?

Er moeten zeker wetten veranderen. Maar vele mensen lijken daar nu op te wachten. Ze vinden bijvoorbeeld dat de regering taksen moet invoeren. Maar ze zouden beter zelf meer doen om duurzamer te leven.

Bedankt voor deze mooie woorden, Jolien!

Check ook eens haar Instagram.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *