Bewust leven,  Respect voor jezelf

Essentiële oliën: de vloeibare kracht van de natuur

Foto: Monicore via Pixabay

Wat zijn essentiële oliën?

Essentiële olie is een andere naam voor etherische olie. Dit is een mengsel van vluchtige, geurige moleculen uit planten. ‘Essentieel’ komt van ‘essence’, wat ‘extract’ betekent. ‘Etherisch’ betekent ‘vluchtig’.

Verrassend genoeg zijn de oliën geen vetten. Het zijn bestanddelen die je kan halen uit verschillende delen van een plant. Bijvoorbeeld uit de bloesem, de vruchten, de zaden, de bladeren, de schil, de schors of het hout. Meestal bestaat een plant voor niet meer dan 1% uit etherische olie. Soms bevatten verschillende delen van een plant verschillende soorten olie. Maar je kan niet uit alle planten essentiële oliën halen. Dat gaat slechts bij ongeveer 10% van de plantensoorten.

Sommige oliën zijn nogal duur. Dat komt doordat er soms veel planten nodig zijn om een kleine hoeveelheid olie te maken. Zo is bijvoorbeeld rozenolie heel duur omdat er veel speciaal gekweekte rozen voor nodig zijn.

Hoe wordt essentiële olie gewonnen?

De meeste oliën worden gewonnen door stoomdestillatie. Hierbij wordt stoom door de nodige delen van de plant geleid. De olie vervliegt met de stoom. De stoom koelt af tot water en ook de vluchtige olie wordt vloeibaar. Dan kan je de olie scheiden van het water.

Er bestaat ook droge destillatie. Deze methode kan je bijvoorbeeld gebruiken voor een aantal soorten hout. Die worden dan verwarmd, waarbij de vluchtige olie verdampt. De damp wordt opgevangen.

Een andere methode is persing. Zo krijg je essentiële oliën uit bijvoorbeeld citrusvruchten. De oliehoudende schil van de plant wordt uitgeperst en de olie komt tevoorschijn.

Foto: Mareefe via Pixabay

Hoe werkt essentiële olie?

Essentiële oliën hebben direct invloed op ons. Dat komt omdat onze reukzin rechtstreeks in contact staat met het limbisch systeem. Dit is het deel van de hersenen dat emoties regelt. Prikkels van andere zintuigen gaan eerst langs andere hersendelen voordat ze verwerkt worden door het limbisch systeem. Essentiële oliën kunnen ook opgenomen worden door de huid.

Het limbisch systeem speelt een belangrijke rol in het regelen van hartritme, bloeddruk, ademhaling, geheugen en hormoonbalans. Essentiële oliën kunnen daarom veel invloed uitoefenen op lichaam en geest.

Weetje: Onderzoekers van de universiteit van Wenen en Berlijn ontdekten dat een stof in essentiële oliën zoals wierookhars, het zuurstofgehalte in de hersenen tot wel 28% verhoogt. Deze toename van zuurstof in de hersenen zorgt voor een verhoogde activiteit in de hypothalamus en het limbisch systeem en kan daardoor een grote invloed hebben op emoties, leerprocessen, gedrag, immuunsysteem, hormoonbalans en energieniveau.

Wat kunnen essentiële oliën voor jou betekenen? 

  • Zuivere etherische oliën, geëxtraheerd door zorgvuldige stoomdestillatie en koud persen, zijn krachtiger en effectiever dan droge kruiden. Ze leveren snelle en resultaten. De olie kan verstoven, geïnhaleerd, op de huid of bij een massage gebruikt worden.
  • Er zijn een paar honderd soorten oliën die gebruikt worden voor hun geneeskrachtige werking. Zo kan je met etherische olie je gezondheid ondersteunen.
  • Etherische oliën worden al duizenden jaren voor cosmetische doelen gebruikt. Zo kunnen ze je een frisse uitstraling geven, ouderdomskenmerken verzachten en je haar voeden.
  • Je hoeft je huis niet schoon te maken met agressieve chemische producten. De natuur heeft heel wat effectieve alternatieven die onze gezondheid niet schaden.
  • Wierook en etherische oliën hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in religieuze en spirituele ceremonies. Creëer spiritueel bewustzijn door meditatieve, versterkende etherische oliën te verstuiven, verdunnen of op je polsen, voeten en achter je oren aan te brengen. Je kan etherische olie ook gebruiken ter ondersteuning van emoties.
  • Baby’s en kinderen kunnen hier ook heel veel voordeel bij hebben. Weet wel dat het gebruik hiervan anders is dan bij volwassenen!
  • Aromatherapie met etherische oliën kan ook toegepast worden op heel wat dieren, zoals honden, katten, paarden,…

Let wel op! Gebruik enkel etherische olie van hoogwaardig, 100% natuurlijke therapeutische kwaliteit. Vanwege de hoge prijzen van etherische oliën uit planten, worden er ook goedkopere oliën geproduceerd met chemische stoffen erin. Ze worden ook vaak onethisch bekomen en meestal verdund. Jammer genoeg staat de wet op dat vlak nog niet op punt. 

Bevat een flesje 10% pure etherische olie? Dan mag de producent op de verpakking ‘natuurlijk’ vermelden. Deze oliën kunnen schadelijk zijn voor je gezondheid en hebben ook geen juiste werking. Onthoud dat chemische stoffen maar 26 seconden nodig hebben om in je bloedbaan terecht te komen.

Foto: Chelsea shapouri via Unsplash

Mijn advies

Kies voor de oliën en producten van Young Living. Wanneer je een flesje etherische olie van hen in je handen houdt, heb je het beste van de natuur in handen. Ze voegen geen enkele chemische stoffen toe. Hun oliën zijn dus van 100% natuurlijke en therapeutische kwaliteit die op een eerlijke en ethische manier zijn verkregen. Dit kunnen zij ons garanderen met hun ‘Seed To Seal’®-programma. Dit zorgt ervoor dat ze de meest krachtige en meest zuivere etherische oliën kunnen produceren en leveren. Vanaf het moment dat ze de zaadjes kiezen tot het moment dat jij hun producten in handen krijgt, maken ze de beste keuzes om de zuiverheid en veiligheid te garanderen. Ze houden toezicht op iedere fase van het proces.

De Young Living Foundation is een organisatie zonder winstoogmerk. Ze besteedt tijd en middelen aan het verbeteren van de levens van arme gezinnen in Ecuador, Kroatië, Oeganda en op andere plaatsen.

Ben je overtuigd? Volg dan zeker mijn pagina op Facebook en Instagram.

Heb je nog vragen of wil je meer te weten komen over Young Living? Twijfel dan zeker ook niet om mij te contacteren.

Heel veel liefs
Tina

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *