Mindfulness: een zweverig gedoe?

Heb jij vanochtend de vogeltjes horen fluiten toen je wakker werd? De kans is groot dat het je ontgaan is. Want zodra we onze ogen openen, begint onze geest te malen over wat er kan of moet gebeuren. Niet echt ‘mindful’. Boekenwinkels staan er nochtans vol van: publicaties over mindfulness voor kinderen, mindfulness op het werk, mindfulness in je relatie en zelfs mindfulness in je seksleven. Maar wat is dat nu eigenlijk, ‘mindful’ zijn?

Hier in het heden

Het gaat allemaal om aandacht: we doen te veel zonder erbij stil te staan. Zeker wanneer het even minder goed gaat, willen we dat het huidige moment zo snel mogelijk voorbij is. Zo zijn we altijd bezig met het verleden of de toekomst, en te weinig met het heden. Dat is jammer. Want zo mis je heel wat.

Meer ‘zijn’

Mindful betekent letterlijk ‘vol van geest’. Niet in de zin dat je hoofd vol moet zitten met gedachten, maar dat je geest volledig aandacht schenkt aan het ‘zijn’. Dat klinkt misschien als een zweverige uitleg, maar het komt erop neer om niet altijd bezig te zijn door iets te ‘doen’.

Geen lotushouding nodig

Natuurlijk moet je dingen doen als je aan het werken bent. Maar hoe zit het met je pauzes? Geniet je ten volle van je vrije momenten en proef je intens de koffie die je drinkt? Of ben je aan het ‘multitasken’ en heb je geen besef van de smaak die je tong ervaart? Je hoeft niet per se te mediteren in lotushouding om aandachtig te zijn. Dat kan natuurlijk wel. Maar even rustig ademhalen is ook al goed.

Populair in theorie

Dat mindfulness vandaag zo populair is, is niet toevallig. We leven immers in een tijdperk waarin bijna iedereen het druk heeft en vaak met allerlei dingen tegelijk bezig is. De vraag is dan ook hoe populair mindfulness eigenlijk is. De theorie van de levenswijze is een hype, maar de praktijk blijkt nog ver van ingeburgerd te zijn.

Wat vinden jullie van mindfulness?

Een reactie op “Mindfulness: een zweverig gedoe?”

  1. Ik gebruik de mindfulness in combinatie met Qi Gong bewegingsoefeningen. Dit wordt ook wel meditatie in beweging genoemd, maar ik noem het een trukje uithalen met je geest. Je bent nog altijd aan het nadenken, maar je kiest waar je je aandacht aan besteed. En verder… oefening baart kunst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *